AWS stuurt niemand met een kluitje in het riet

imageRiet is voornamelijk te vinden langs waterkanten, maar ook op de oevers. Veel gemeentes én Waterschappen hebben hierdoor veel riet op hun terreinen. Riet is een mooie plant die zorgt voor een landelijke uitstraling, maar de plant kent ook nadelen: Riet kan wel één tot drie meter hoog worden en groeit ook snel verder uit door wortels en uitlopers. En nu zitten deze wortels vaak erg diep en vast in de grond en er is geen speciaal bestrijdingsmiddel om riet te verdelgen. Dit alles gecombineerd met de wetenschap dat wortels, en ook rietwortel, schade aanbrengen aan omliggende erfverhardingen maakt dit een vraagstuk waarbij opdrachtgevers vaak van het figuurlijke kluitje in het riet worden gestuurd. Maar niet bij AWS Asfaltwerken; geen oplossing of antwoord van ons is er een waar onze opdrachtgever niet mee geholpen is.

Dit ervaarde ook Waterschap AA en Maas onlangs toen zij ons confronteerde met een vraag over een duurzame oplossing voor de overlast van riet. Door hevige wortelgroei van riet moesten wij >600m2 asfalt vervangen wat door het riet was aangetast. Dit deden we niet zonder eerst de goede maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Zo plaatsen we 150 meter wortelscherm, hebben we de zandfundering afgegraven en vervangen door een fundering van mengranulaat.

 

Dit is wat wij nu bedoelen met duurzaam herstel…

[su_slider source=”media: 9081,9080,9077,9078,9079″ width=”500″ height=”400″ responsive=”no” title=”no” mousewheel=”no” autoplay=”3000″ speed=”2000″]